KebabaiKebabai

Kebabai yra įprastas įvairių Turkijos mėsos patiekalų pavadinimas. Reikia paminėti, kad šiais laikais yra daugybę skirtingų kebabų gamintojų, tad visi gamina skirtingai. Kai kurie greito maisto restoranai deda mėsą ant iešmo ir lėtai kepa ant įkaitusių žarijų. Kebabas yra turkiškos virtuvės simbolis, Osmanų laikų palikimas, kuomet palapinėse stovyklavę kareiviai mėsą smeigdavo ant kardų ir kepdavo ant atviros ugnies.

Šiais laikais mėsa kepama nebe ant kartų, kadangi jau yra gaminami iešmai iš medžio arba metalo, su plokščiais paviršiais, kurie padeda lengvai laikyti mėsą virš anglių. Kiekvienas greito maisto restoranas turi savo slaptą padažo receptą, tad kebabų ragavimas tampa tik įdomesnis.

Įdomūs faktai apie kebabus

  • Mėsos kepimas ant iešmų arba pagalių atsirado dar priešistoriniais laikais. Gali būti, kad tai atsirado prieš milijoną metų, kuomet ankstyvieji žmonės pradėjo maistą virti ant ugnies.
  • Pasak turkų kalbos etimologo Sevano Nisanyano, žodis kebabas yra kilęs iš persų kalbos žodžio ,,Kebab” reiškiančio žodį ,,kepti”.
  • Pirmą kartą žodis kebabas buvo paminėtas turkiškame Kyssa-i Yusuf rašte 1377 metais, kuris yra žinomas kaip seniausias šaltinis, kuriame kebabas minimas kaip maistas.
  • Manoma, kad kebabai yra kilę iš Turkijos, kuomet kareiviai ant atviro lauko laužų kepdavo ką tik sumedžiotus gyvūnų gabalėlius, o mėsą laikydavo ant savo kardų.
  • Sakoma, kad tikrieji šašlykų kebabai yra marinuotos avienos gabalėliai, pritvirtinti prie plokščių arba keturkampių iešmelių ir kepami ant ugnies.
  • Yra labai daug skirtingų kebabo tipų iš skirtingų šalių.
  • Persiško tipo kebabai buvo populiarus patiekalas karališkuose namuose, islamo imperijų laikais.
  • Kebabai Europoje yra imigruoti iš musulmonų pasaulio.
  • Kiekvienoje turkiškoje kulinarijos knygoje yra skyrius ,,kebaplaras” kuriame galima atrasti daugiau nei dešimtis kebabų receptų.

Kebabus visuomet rekomenduojama pirkti iš tų maisto restoranų, kurie yra orientuoti į jų gamybą. Kebabą pagaminti dažniausiai prireikia vos 10 – 15 minučių, tad tikrai neteks ilgai laukti. O kol laukiate, užkandžiai visuomet gali padėti sutrumpinti laukimo laiką. Jeigu norite paragauti traškių kebabų, kuriuose atrasite daugybę padažo, tuomet rekomenduojame aplankyti restoraną ,,Pica mica” Kaišiadoryse.

 

Autorius Redaktorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *